Accessoires

Kabel en hoofdband overzicht

Onze lampen zijn oorspronkelijk ontworpen voor grotten, buitensporten, orientatie bij nacht en fietsen. Alle modellen zijn dus in principe gelijk behalve de oplossing voor de voedingskabel. De grot versie (t.b.v. speleologie) heeft een sterke en robuuste kabel zonder uitwendige connector. De kabel zit namelijk direct gemonteerd in een waterdichte aluminium accu behuizing. Dit maakt deze speciale versie ook zeer bruikbaar voor alle hulpverleningsdiensten en defensie. Er bestaat ook een optie voor een lange kabel zodat de accu behuizing bijvoorbeeld onder de kleding kan worden gedragen.
De outdoor versie (welke wordt gebruikt voor buitensporten, orientatie bij nacht en fietsverlichting) heeft een dunnere, meer flexibelere kabel. Aan het uiteinde van de kabel zit een kunstof connector. Deze kan eenvoudig in de kunstof accu zak worden bevestigd aan de lithium ion accu. Er zijn twee kabellengtes. De korte kabel voor nagenoeg directe bevestiging van de accu aan de lamp (voor op het hoofd of op de fiets). De lange kabel voor bevestiging van een accu zak aan je riem of in je rugzak.
De hieronder afgebeelde hoofdbanden zijn in eerste instantie bedoeld voor buitensport activiteiten. Desgewenst kan de hoofdband ook worden bevestigd op een helm.

Orientatie hoofdband     

Deze hoofdband is bedoeld voor orientatie of buitensport activiteiten waarbij de lamp goed vast en stabiel op het hoofd moet blijven zitten. Rennen en fietsen zijn activiteiten die zonder verlies van comfort kunnen worden uitgeoefend. De lamp blijft na afstelling van de elastische banden perfect zitten op het hoofd. De lamp zelf is uitgevoerd met een waterdichte connector zodat de accu eenvoudig kan worden aangesloten.

Er zijn twee mogelijkheden om de accuzak te dragen. U kunt hem bevestigen aan de achterkant van de hoofdband zodat hij wordt gedragen aan de achterkant van uw hoofd. Het alternatief wordt geboden door een lange voedingskabel te bevestigen aan de lamp zodat u de accuzak ergens anders kunt plaatsen (heup/tas). Hierdoor is het gewicht op uw hoofd lager.

Outdoor hoofdband

 

De speciale grot versie kan eventueel ook zonder helm worden gebruikt op het hoofd. U heeft hier een hoofdband voor nodig. De voedingskabel gaat dan niet in de aluminium accu behuizing maar verdwijnt dan in de accuzak. Hierdoor wordt de grotversie ook geschikt voor buitensport activiteiten.

Als u de accu in een rugzak of een tasje aan u riem wilt dragen dan kunt u de lamp bestellen met een speciale orientatie voedingskabel set. U krijgt dan een speciale kabel met connector zodat u een accuzak kunt gebruiken.
De meeste helmen (Petzl/Rock/Edelrid/Mammut/Pacific/Drager/MSA e.v.a.) hebben speciale clips waarachter elastische banden van de hoofdband blijven zitten. De losse voedingskabel van de outdoor versie is wel minder geschikt voor ruige omstandigheden zoals tijdens speleologie en hulpverleningen. Wij kunnen u hierover adviseren.   

Voor grotere, professionele helmen zijn diverse gemodificeerde banden en clips beschikbaar zodat u niet direct gaten in uw helm hoeft te boren. Neemt u contact met ons op voor de details.

Vanuit de brandweer is het verzoek binnen gekomen om de lamp niet op de helm te bevestigen, maar lager, op of in het brandweer werkpak. Het hoofd is tijdens een brand vaak het hoogste punt en daar is de hitte vaak ook het hoogst. Om smelten van materialen te voorkomen dient het armatuur en de accubehuizing lager te worden gedragen. Otto Jansen heeft in samenwerking met Martin Melzer een speciale krokodillenclip ontwikkeld zodat lamphuis direct op de accubehuizing kan worden bevestigd. Hierdoor kan er worden verlicht vanuit een jaszak, hangend aan een riem of staand vanaf bijvoorbeeld de vloer. Er is nog geen afbeelding beschikbaar op deze website.

Koelplaat

In onze lampen worden de nieuwste en meest efficienste led's en regel electronica gebruikt. Hierdoor is een optimale balans onstaan tussen lichtopbrengst en brandduur. Ondanks dat genereren de led's hitte die de behuizing ook verhitten. Voor de meeste buitensport activiteiten is dit geen probleem want door beweging in de buitenlucht is er voldoende koeling voor handen. In bepaalde omstandigheden zal de lamp zichzelf beschermen door de led zachter te laten branden. Hierdoor ontstaat geen schade maar er zal tijdelijk minder licht uit de lamp komen. De interne temperatuursensor doet zijn werk en zodra de lamp weer wat is afgekoeld, zal deze weer feller gaan branden. Om deze perioden van dimmend licht te voorkomen kunt u een koelplaat op de lamp plaatsen zodat de keoling wordt verbeterd. De koelplaat is ook gemaakt van hetzelfde geanodiseerd alumium en kan eenvoudig op de achterkant van de lamp worden bevestigd.

De koelplaat kan momenteel nog niet samen worden gebruikt met de orientatie en outdoor hoofdband.

Accu behuizing voor op de helm

Voor hulpverlening, defensie en speleologie (grotten) is het nodig dat de lamp en de accubehuizing volledig waterdicht is. De accu's zelf zijn niet waterdicht en worden volledig beschermd door de accubehuizing. De behuizing is gemaakt van een solide stuk alumium. De kwaliteit van het aluminium is zo hoog dat het ook wordt gebruikt in de luchtvaart industrie. Het is lichtgewicht maar toch zo sterk als staal. Hierdoor worden de accu;s goed beschermd tegen schadelijke invloeden van buitenaf.

De deksel van de aluminium accu behuizing heeft een rubberen O ring die de behuizing ingenieus waterdicht maakt. Rubbers dienen wel schoon en droog te worden gehouden. Onderhoud van de rubbers dient te gebeuren door silicone vet.

Stalen kabel voor accu deksel

Als extra accesoire is een roest vrij stalen veiligheids kabeltje beschikbaar die voorkomt dat de accudeksel van de accubehuizing wordt gescheiden. Bevestiging geschiedt eenvoudig zelf door de lus door een schroef te halen.

Accu zakkenDe Scurion® accu zakken worden gemaakt van dik, waterproof canvas en zijn leverbaar in diverse kleuren. Hierdoor worden de accu's beschermd tegen vuil en regenwater. Deze zakken zijn niet geschikt voor zeer zware omstandigheden zoals onder de grond (speleologie) of onder water. De voedingskabel kan eenvoudig worden doorgevoerd richting de accu. De voedingskabel van de speleologie/grot lamp kan eventueel direct worden aangesloten. Voor zware omstandigheden dient u de aluminium waterdichte accu behuizing te gebruiken welke standaard wordt geleverd bij de speleologie/grot versie van de lamp. Bekijkt u bovenstaande afbeeldingen voor voorbeelden van de orientatielamp met de canvas accuzak.


Accu's

De indrukwekkende branduren van de Scurion® lampen kunnen niet worden gerealiseerd zonder een oersterk accu systeem. Scurion® heeft gekozen voor Lithium ion accu's. Deze accu's bieden de meeste voordelen tot nu toe; licht in gewicht, geen geheugen effect, de meeste energie in een kleine behuizing. Mochten er zich onverhoopt in de toekomst nieuwe uitvindingen voordoen op gebied van accu's, dan zal Scurion® deze uitvindingen mogelijk gaan toepassen in haar lampen. Bekijkt u onze FAQ pagina over het gebruik van AA (penlite) accucellen. Scurion® gebruikt alleen de beste kwaliteit, best beschikbare capaciteit van topmerken zoals Panasonic, Sanyo of Samsung. Deze merken verzekeren een lange accu leeftijd en een maximale hoeveelheid energie voor onze lampen. Alle accu's bevatten een polariteit bescherming zodat een veilig gebruik wordt bewerkstelligd.

4 cellige accu

Bovenstaande accu bestaat uit 4 cellen die een capaciteit leveren van 37 W bij een gewicht van 190 gram. Dit is de standaard voor al onze lampen.

2 cellige accu

Bovenstaande accu is de helft lichter dan de 4 cellige accu. Hij levert dus ook de helft minder aan capaciteit. Hierdoor is deze accu geschikt voor kortdurend gebruik. Omdat deze accu's een hoge capaciteit moeten leveren bij een laag stroom verbruik zijn ze niet geschikt voor de zware modellen zoals de Scurion® 1500 bij vol gebruik (stand 4).

8 cellige accu

Deze 8 cellige accu weegt 390 gram en levert 10,2 Ah. Hierdoor verdubbelt de brandduur in vergelijking met de standaard 4 cellige accu. Vanwege het grote formaat is de accu alleen geschikt voor buitensport activiteiten omdat hij niet past in de aluminium waterdichte behuizing van het speleologie/grot model. Er is ook een grote canvas accuzak leverbaar voor dit model. U gebruikt de accu bijvoorbeeld als u geen tijd heeft om accu's te wisselen of als u zeer lange branduren nodig heeft.

9 Volt verloopkabel (back up)

Scurion® is ontworpen om met lithium ion accu's te werken. De lampen werken echter ook op de laagste stand met een 9 Volt alkaline batterij. Deze oplossing is zeer geschikt voor nood toepassingen indien u niet over stroom beschikt om uw accu's te laden. 9 Volt alkaline batterijen kunnen lange tijd worden opgeslagen zonder al teveel capaciteit te verliezen. De hoeveelheid licht met een 9 Volt batterij is niet te vergelijken met de standaard lichtproductie als een lithium ion accu wordt gebruikt, maar het is beter dan helemaal niets. U kunt de onderstaande branduren verwachten met een 9 Volt batterij als u een P4 lamp gebruikt:

 • Stand 4 (maximaal); Niet beschikbaar omdat de maximale weerstand van een 9 Volt batterij te hoog is.
 • Stand 3: 1.5 uren, daarna 3 uren op stand 2, daarna 6 uren op stand 1. (de lamp regelt dit automatisch).
 • Stand 2: 8 uren, daarna 6 uren op stand 1. (de lamp regelt dit automatisch).
 • Stand 1: 24 uren (ideaal in noodsituaties).

Bovenstaande branduren zijn slechts een indicatie. Uiteindelijk zal de brandduur afhangen van de accu leeftijd en kwaliteit en de temperatuur. Toch zal zelfs de lichtopbrengst met 1 9 Volt alkaline batterij beter zijn dan de gemiddelde (hoofd) led lamp die u momenteel kunt verkrijgen.

De Scurion® elektronica kan beschadigd worden bij verkeert gebruik, de speciale verloopplug voorkomt dit.

Accu lader

 • Industrie kwaliteit lader, gefabriceerd in Europa.
 • Maximaal 5 uren laadtijd.
 • Volledig geautomatiseerd laadproces.
 • Speciaal laadalgoritme voor maximale accu leeftijd.
 • 110 V - 240 V, waardoor wereldwijd werkbaar. Diverse verloopstekkers leverbaar.
 • 1.gif
 • scurion_ambulance.gif
 • scurion_brandweer.gif
 • scurion_defensie.gif
 • scurion_industrie.gif
 • scurion_outdoor.gif
 • scurion_politie.gif

hoofdlamp scurion

facebook outline-white pixittwitter outline-white pixityoutube outline-white pixit